Zoutdeeg creaties maken
Kleien met zoutdeeg
Een eenvoudige en leuke activiteit met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Perfect voor een middagje boetseren.
- Mengkommen
- Maatbekers
- Eetlepel
- Handschoenen
- Koekjesvormen
- Bakplaat
- Bakpapier
- Oven
- Kwasten en penselen
- Bloem
- Zout
- Water
- Voedingskleurstof
- Acrylverf
- Bio glitter
- Lak
Zoutdeeg creaties maken en bakken
Zoutdeeg creaties maken en bakken is een eenvoudige en leuke activiteit voor een middagje knutselen. Zoutdeeg is een goed materiaal voor het maken van allerlei fantasie creaties samen met je kinderen. Het is eenvoudig te maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt, en het biedt eindeloze mogelijkheden voor creatieve projecten. Volg deze stappen om leuke zoutdeeg creaties te maken die lang meegaan.
Stap 1
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je begint, is het belangrijk om alle benodigde materialen te verzamelen en je werkruimte in te richten. Dit zorgt voor een soepel verloop van het project en voorkomt dat je halverwege moet stoppen om iets te zoeken. Voor dit project heb je nodig: bloem, zout, water, een mengkom, een maatbeker, een menglepel, een bakplaat, bakpapier en eventueel verf en kwasten om de creaties later te versieren.
Kies een schone, vlakke ondergrond om op te werken. Bedek de tafel met een plastic zeil of oude kranten om gemorst bloem of zout gemakkelijk op te kunnen ruimen. Zet alle materialen klaar binnen handbereik. Als je met jonge kinderen knutselt, zorg dan dat je een vochtige doek bij de hand hebt om snel handen en oppervlakken schoon te maken.
Stap 2
Het zoutdeeg maken
Begin met het afmeten van 2 kopjes bloem en 1 kopje zout. Doe deze in een mengkom en roer ze goed door elkaar. Voeg langzaam 1 kopje water toe aan het bloem- en zoutmengsel terwijl je blijft roeren. Als je het deeg wilt kleuren, kan je voedingskleurstof door het water mengen en verschillende batches deeg maken met verschillende kleuren. Gebruik handschoenen als je de kleurstof toevoegt om te voorkomen dat je handen kleuren.
Het deeg moet niet te plakkerig zijn, dus voeg het water geleidelijk toe tot je een stevige, kneedbare massa hebt. Als het deeg te droog is, kun je een beetje extra water toevoegen. Is het te nat, voeg dan wat extra bloem toe.
Let hierop voor de beste resultaten:
- Meng de bloem en het zout goed door elkaar voordat je het water toevoegt. Dit zorgt ervoor dat het zout gelijkmatig verdeeld is en voorkomt klonten.
- Voeg het water geleidelijk toe aan het bloem-zoutmengsel terwijl je kneedt. Voeg niet al het water tegelijk toe, want je hebt misschien niet alles nodig. Het deeg moet stevig maar kneedbaar zijn.
- Zodra het deeg de juiste textuur heeft, vorm het dan snel in de gewenste vormen voordat het begint uit te drogen. Als het deeg te droog wordt, kan het bros worden en scheuren.
Stap 3
Boetseren maar!
Verdeel het deeg in kleinere porties zodat elk kind zijn eigen stuk heeft om mee te knutselen. Je kunt het deeg uitrollen en vormpjes uitsteken met koekjesvormpjes, of laat de kinderen hun eigen fantasiefiguren boetseren. Je kan ze ook helpen met het deeg vlechten of bijvoorbeeld een smilieface of een ander soort gezichtje maken. Je kan de knoflook pers gebruiken om haar te maken van het deeg. Zorg ervoor dat de creaties niet te dik zijn, want dan drogen ze minder goed in de oven.
Stap 4
Bakken
Als je tevreden bent met de creaties, is het tijd om ze te bakken. Dit proces zorgt ervoor dat de kunstwerkjes hard worden en lang meegaan.
Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Leg de creaties op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de creaties gedurende 2 tot 3 uur in de voorverwarmde oven. Controleer regelmatig om ervoor te zorgen dat ze niet verbranden. Een lagere temperatuur en langere baktijd zorgen ervoor dat het zoutdeeg gelijkmatig uitdroogt. Als de creaties hard aanvoelen en geen vochtige plekken meer hebben, zijn ze klaar.
Een lange baktijd en lage temperatuur zorgen ervoor dat het zoutdeeg gelijkmatig uitdroogt.
Stap 5
Versieren
Als je kleurstof aan het deeg heb toegevoegd, kun je deze stap eventueel overslaan, maar het kan alsnog leuk zijn om de creaties te versieren met verf of glitters.
Laat de creaties volledig afkoelen voordat je ze gaat beschilderen. Gebruik acrylverf voor het beste resultaat en laat je kinderen hun creaties naar eigen smaak versieren. Je kan ook glitters gebruiken. Toen ik dit project voor het eerst met mijn kinderen deed, maakten we kleurrijke hangers voor aan onze kerstboom. Ze hangen elk jaar weer aan de kerstboom.
Stap 6
Afdichten (optioneel)
Wanneer de verf volledig droog is, kun je nog een laag transparante lak aanbrengen om de ontwerpen te beschermen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de verf volledig droog is. Dit kan soms langer duren dan je denkt, vooral als je meerdere lagen hebt aangebracht.
Een goede lak zorgt voor een duurzame bescherming. Bij het kiezen van de juiste lak is het belangrijk om te letten op het type lak dat je gebruikt. Ik raad aan om een heldere acrylvernis te gebruiken, deze lak is niet alleen waterbestendig, maar ook UV-bestendig, wat betekent dat je creaties zo lang mogelijk mooi blijven.
Spraylak is vaak gemakkelijker aan te brengen en zorgt voor een gelijkmatige afwerking, maar een kwastlak kan ook prima werken. Als je spraylak gebruikt, werk dan in een goed geventileerde ruimte of buiten, en let op het volgende:
- Houd de spuitbus op een afstand van ongeveer 30 cm.
- Breng meerdere dunne lagen aan in plaats van één dikke laag om druipers en ophopingen te voorkomen.
- Tussen elke laag laat je de lak volledig drogen.
- Dunne, gelijkmatige lagen zijn het beste (voor een kwastlak geldt hetzelfde principe).
Veel plezier!
Wist je dat we nog veel meer leuke knutselideeën hebben?