Knutselen met wc rollen

Knutselen met wc rollen

Lekker knutselen met karton

In deze handleiding leer je hoe je samen met je kinderen kleurrijke fantasie dieren kunt maken van lege wc rollen.

Gereedschap
Materialen

Fantasie dieren maken van wc rollen

Recycle materiaal is zeer geschikt voor allerlei knutselprojecten. Het is gemakkelijk te verzamelen en bieden talloze mogelijkheden voor creatieve knutselideeën. Knutselen met wc rollen is een eenvoudige en leuke activiteit die perfect is voor een middagje creatief bezig zijn met je kinderen. Met deze stapsgewijze handleiding kun je samen kleurrijke fanatie dieren maken die een leuke aanvulling zijn op elke speelruimte of kinderkamer.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met knutselen, is het belangrijk om alle benodigde materialen te verzamelen en je werkruimte voor te bereiden. Dit zorgt voor een soepel en plezierig knutselproces. Voor dit project heb je nodig: lege toiletrollen, verf, kwasten, scharen, lijm, gekleurd papier, stiften, wiebeloogjes, en eventueel glitters en andere versieringen.

Kies een schone, vlakke ondergrond om op te werken. Bedek de tafel met een plastic zeil of oude kranten om het knoeien op te vangen en het opruimen gemakkelijker te maken. Zorg ervoor dat alle materialen binnen handbereik zijn. Als je met jonge kinderen knutselt, zorg dan dat je een vochtige doek bij de hand hebt om snel handen en oppervlakken schoon te maken.

knutselidee voor kinderen knutselen met recycle materiaal toiletrollen 3

De basis maken

Verzamel de lege wc rollen en verf ze in de gewenste kleuren. Dit zal de basis vormen voor je fantasie dieren. Laat de kinderen hun creativiteit de vrije loop bij het kiezen van kleuren.

Mijn kinderen vinden het altijd leuk om hun favoriete dieren te schilderen in felle, fantasierijke kleuren. Terwijl de verf droogt, kun je alvast de overige materialen klaarleggen.

Let hierop voor de beste resultaten:

  • Zorg ervoor dat de wc rollen schoon en glad zijn. Verwijder eventuele stukjes papier die nog aan de rol vastzitten. Als de rol beschadigd of gedeukt is, probeer deze dan voorzichtig recht te maken.
  • Gebruik een scherp mes of schaar om de wc rollen netjes op maat te snijden. Een nette snede zorgt voor een beter resultaat.
  • Gebruik acrylverf voor een gelijkmatige dekking en levendige kleuren.
  • Laat de verf tussentijds goed drogen om druppels en vlekken te voorkomen.
  • Breng als je wil een tweede laag aan voor een volledig dekkend resultaat en laat ook deze laag goed drogen.
  • Gebruik veel felle kleuren en laat de fantasie lekker zijn gang gaan!

Protip: Een voordeel van acrylverf is dat het snel droogt, zeker op karton of papier, zodat je niet zo lang hoeft te wachten. De meeste kinderen zijn niet heel geduldig (die van mij zeker niet!) dus een goede tip is om de kinderen de basis laag op 1-voor-1 achter elkaar op de wc rollen te laten schilderen, op die manier kun je ze laten drogen terwijl ze bezig zijn met de volgende rol te beschilderen. Vervolgens kun je dan met de eerste rol beginnen zodra die droog is met versieren / maken van de fantasie dieren terwijl de rest droogt.

Knutselen met toiletrollen

Lekker knutselen met wc rollen

Als de verf droog is, kun je beginnen met het maken van fantasiedieren. Hier zijn een aantal ideeën om mee te starten.

1. Kleurrijke konijnen

Begin met het knutselen van schattige konijnen. Gebruik de beschilderde wc rollen als basis en bedek ze met gekleurd papier of verf. Voor de (basis)kleuren kun je hier het beste zachte, maar levendige kleuren kiezen, zoals; lichtblauw, roze, geel en pastelgroen. Voeg lange oren toe van gekleurd karton, plak wiebelogen op en gebruik een stukje watten voor het staartje. WC rollen en en gekleurd karton combineren op deze manier zorgt voor een speels en vrolijk resultaat!

2. Vrolijke vogels

Maak vrolijke vogels door de wc rollen te versieren met felgekleurde vellen papier. Voor de kleuren kun je hier het beste uitbundige en felle kleuren kiezen, zoals; helder rood, fel blauw, geel en oranje. Voeg vleugels en een snavel toe van gekleurd karton. Deze vogels worden extra leuk als je verschillende kleuren en patronen gebruikt. Laat de kinderen hun eigen fantasie de vrije loop laten en unieke vogels creëren.

3. Magische monsters

Laat je fantasie de vrije loop en maak magische monsters. Gebruik hier felle en ongebruikelijke kleuren voor de basislaag zoals; paars, neon groen/blauw of turquoise kleuren en gebruik gekleurd karton om gekke ogen, hoorns en armen toe te voegen. Je kan eindeloos variëren met de extra onderdelen van gekleurd karton waardoor je allemaal rare fantasie monsters krijgt.

4. Schattige dieren op wielen

Een ander leuk idee is om dieren op wielen te maken. Maak kleine wieltjes van karton en bevestig deze aan de onderkant van de wc rollen. Versier de wc rollen met wiebeloogjes en maak honden, katten of een van de magische monsters op wielen.

5. Fantasierijke draakjes

Maak indrukwekkende draken door de beschilderde wc rollen met glanzend papier. Voeg vleugels toe van gekleurd karton en gebruik felle kleuren voor een magisch effect. Je kan ook crêpepapier gebruiken voor de vlammen uit de mond van de draak, dit geeft een leuk effect als je vanaf de andere kant er doorheen blaast.

Je kunt uiteraard glitters en andere versieringen gebruiken om de fantasiedieren extra speciaal te maken. Zorg ervoor dat de alles goed droog is voordat je verder gaat met het toevoegen van details en versieringen.

knutselen met wc rollen

Met deze knutselideeën kun je samen met kinderen urenlang plezier beleven. Knutselen met wc rollen en karton is niet alleen leuk, maar ook een duurzame manier om creatief bezig te zijn. Dus verzamel je lege wc rollen en begin met duurzaam knutselen!

Veel plezier!

Wist je dat we nog veel meer leuke knutselideeën hebben?